Jenis Ikan Hiasan Air Tawar dan Laut Paling Popular

Terdapat pelbagai jenis ikan untuk dipilih sama ada ikan segar atau ikan air laut. Terdapat begitu banyak daripada mereka yang sering mengelirukan.

 

Tetapi jangan risau, kerana fish.co.id akan memberikan cadangan 19 ikan tercantik yang sering menjadi sasaran.

 

Ikan Cakera

Ciri khas ikan hiasan Discus ialah warna yang terang dan unik. Sangat sesuai jika anda ingin menjadikan akuarium lebih hidup.

 

Ada ikan yang berwarna merah jingga sedikit, biru elektrik, putih gabungan merah dan biru kombinasi hitam-merah. Ikan discus juga mempunyai bentuk yang unik.

 

Dari depan nampak rata, tapi dari sisi nampak bulat dan lebar. Mulutnya sedikit runcing dan matanya kecil, merah. Panjang ikan cakera antara 15 cm hingga 25 cm.

 

Siripnya memanjang dan besar di bahagian belakang. Berbeza di bahagian ekor kerana saiz siripnya lebih kecil. Agar ikan dapat hidup lama, ia mesti diberi sedikit penjagaan tambahan.

 

Ikan Botia

Habitat air tawar juga mempunyai ikan lain iaitu Botia. Jika di tempat asalnya, terdapat ikan yang membesar sehingga 40 cm. Apabila diusahakan sebagai ikan hiasan, biasanya hanya sehingga 30 cm.

 

Botia terbahagi kepada banyak jenis iaitu Botia Morleti, Botia Clown, Botia India dan Botia Tiger. Ternyata habitat semulajadi Botia Badut adalah di Indonesia. Malah ikan nokturnal ini telah lama dieksport ke pelbagai negara di dunia.

 

Bentuk botia cenderung kecil dan memanjang. Permukaan badan didominasi oleh warna kuning dan dihiasi dengan garis hitam.

 

Sirip punggung mempunyai saiz hitam kecil. Saiz sirip belakang lebih besar dan mempunyai dua hujung tajam.

 

Ikan Lemon

Bukan kerana bau limau, tetapi kerana warna kuning yang seakan-akan limau. Hampir keseluruhan badan Ikan Lemon hanya mempunyai satu warna iaitu kuning terang.

 

Jika dilihat dengan lebih terperinci, sebenarnya terdapat garis hitam pada sirip punggung.

 

Saiz Ikan Lemon adalah kecil dan panjang. Pergerakan ikan ini agak lincah, jadi amat menghiburkan melihat ikan ini aktif berenang di dalam akuarium.

 

Ikan Neon Tetra

Penggemar ikan hiasan yang kecil-kecilan, akan menyesal jika anda tidak memiliki Neon Tetra. Habitat asal ikan ini adalah di sungai Amazon.

 

Badannya hanya boleh memanjang sehingga 4 cm. Neon Tetra mempunyai sisik dengan kombinasi warna neon biru dan merah.

 

Uniknya, badan ikan kecil ini boleh mengeluarkan cahaya sedikit kebiruan kerana kehadiran bahan bercahaya. Dijamin akuarium akan lebih cantik terutamanya sifat Neon Tetra secara berkumpulan.

 

Ikan Louhan

Pasti anda sudah tahu ikan jenong ini kan? Tidak hairanlah kerana ia pernah menjadi primadona di seluruh negara. Lagi banyak jenong, lagi mahal harganya.

 

Bagi yang tidak tahu, jenong di dahi Louhan sebenarnya adalah bonggol yang paling menarik.

 

Saiz badan Louhan agak besar antara 30 hingga 40 cm. Warnanya sangat pelbagai tetapi biasanya mempunyai kombinasi warna terang.

 

Permukaan sisik juga dihiasi dengan corak yang biasanya berwarna lebih gelap. Ikan Louhan mempunyai sirip punggung dengan hujung yang panjang dan runcing.

 

Kalau sirip ekor lain lagi sebab berbentuk kipas. Sebagai pengumpul ikan, selera anda tidak akan lengkap tanpa Louhan si jenong ini, apatah lagi penjagaan yang mudah.

 

Demikian ulasan Daftarikan.com berkenaan dengan Jenis Ikan Hiasan Air Tawar dan Laut Semoga bermanfaat bagi pencinta ikan, jangan lupa share ya terima kasih